čtvrtek 19. prosince 2013

Merry Christmas

Čas Vánoc se blíží všude bez rozdílu. Nákupní šílenství vypuklo i tady, o víkendech je takřka nemožné si zajít koupit běžně potřebné potraviny. Co však Kanaďanům upřít nelze je cit pro vánoční dekorace a vkusně zvolené osvětlení. Vánoční atmosféře neuniknou odstavené tahače, vystavené traktory a ani stavební jeřáby, které svítí na míle daleko. Ani našemu domu neuniklo tematické rozvěšení světelných řetězů, které s umělým krbem působí víc než dobře.

 
Už už to vypadalo, že budu trávit svátky v domě, pustím si oblíbené "S čerty nejsou žerty" a bude naprostý relax. Během jedné cesty zpět z práce jsem se obrátil na Marka a ze srandy prohodil, ať někam jedeme. Třeba do Banffu. O pět minut později jsme ještě v dodávce bookovali ubytování a rázem se plány změnily. V Banffu jsem byl už v létě během cesty po okolí Rocky Mountains. O to víc se na něj těším, až ho uvidím ještě jednou tentokráte celé v bílém ve vánočním kabátu. A snad ochutnám poprvé chuť zdejších svahů. A nebo si zkusit na živo curling, který tu je v Kanadě tak populární a je sranda se na něj koukat.


 
Zima tu kolísá, občas se oteplí, sem tam je pár slunečných dní, následně dva dny sněží. Už jsem stihl vytvořit i stupnici, co se ve které zimě dá dělat.
 
-36°C zima je pekelná, nedá se dělat nic. Auto nestartuje, rukavice se při oblékání lámou. A že má být ještě větší kosa? No, panečku, to se mám na co těšit.
-30°C auto nastartuje napoprvé, ráno uvažuji, jestli vezmu i bundu a nebo půjdu na frajera bez.
-25°C čepice se válí v šatníku, není ji třeba. Uši už nemrznou.
-15°C netřeba více vrstev, kalhoty, triko a dvě mikiny jsou ideální. Káva v termosce nezamrzá tak rychle. Jen je třeba ji do cca deváté hodiny vypít.
-5°C jaký krásný den. Venku je na triko. A to beze srandy - tělo si tak navyklo, že v mikině je vcelku teplo. Ještě pár stupňů oteplení a netřeba pomýšlet na dovolenou na Kubě.
 
Z této zimní pohody tak přeji všem kouzelné Vánoce plné pohody, bez hádek, bez stresu.

Žádné komentáře: