neděle 17. března 2013

St. Patrick's Day 2013

"Everyone's Irish on March 17th"... Když jsem tento nápis četl při své druhé návštěvě Dublinu v Guiness Store House, ještě jsem moc nechápal, co tím chce básník říct. Když jsem se rozhodl s Lukášem Juranem jet do Dublinu, de facto meky tohoto svátku, potřetí, tentokráte na svátek Sv. Patrika, poznal jsem význam této věty pořádě. 17. března je opravdu každý Ir. Kouzlo tohoto svátku je těžko popsatelné, to se musí zažít. 
 

Kdo že je ten Sv. Patrik a proč se ve světě slaví? Svatý Patrik byl starověký křesťanský duchovní, mnich a misionář. Pocházel z římské Británie a působil v 5. století v Irsku. Přesné údaje o jeho narození, činech i úmrtí nejsou známy, prameny se značně liší. Zásadní je jeho klíčová úloha v pokřesťanštění Irska. Je tedy jeho patronem a svátek, Den svatého Patrika, je předpokládaný den jeho smrti. Jedná se o nejvýznamnější svátek Irska a všech Irů, spojen s bujarými oslavami, jejichž náboženský rozměr je v nynější době poněkud potlačen. Irové slaví svátek všude ve světě, charakteristické "zelené" oslavy prosákly i do okolních zemí, především anglicky mluvících. U nás v ČR sice nemá tak vybudovanou tradici, za sebe však říkám, dokud budu živ, 17. března budu tento svátek vždy slavit. To kouzlo, které jsem nasál v Dublinu, to bude trvat napořád.
 
 
I proto jsem si rozhodně nemohl nechat ujít tento svátek zde ve Vancouveru. Kanaďani mají tu vlastnost, že z každé akce udělají cosi monstrózního, a to kdejaké průvody. V 11 hodin proto vyráží různé složky státu, hasičské, policejní, zdravotnické - vše v doprovodu dudáků a bubeníků. Zároveň i vzpomínky na staré vozy a tradice z let minulých. Celý průvod trvá hodinu, do průvodu se připojují i spolky sportovní, menšinové, multikulturní aj. Všichni se náramně baví, potleskem doprovází a samo sebou zelenou se to jen hemží. S posledním alegorickým vozem se dav rozprostřený po celé Howe Street rozchází a my se vydáváme najít nějakou restauraci, kde si dáme irské pivo či whiskey a jídlo. Centrum je ucpané. Vyrážíme proto na seabus do severního Vancouveru, zde by mohlo být prázdno. Počasí je po 5 denním dešti konečně jasné, umíme si to zařídit :) po cestě zpět si užíváme dobrou perličku na závěr. V plném seabusu hned po výjezdu hrajeme na schovku, bavíme se jak my, tak i cestující. Nebýt pouhých 10 minut cesty (dvou našich her), určitě by se pridali. Celý výletní den parádně zakončujeme točeným Guinessem, večer ještě palačinková sešlost a zítra opět do pracovního procesu.
 
 
Happy St. Patrick's day!!

Žádné komentáře: